QIYOSIY ASPEKTDA INGLIZ VA OʻZBEK TILLARIDA ANTROPOTSENTRIK METAFORALARNING SEMANTIK MAYDONI - Saydaliyeva Gulirano Akramjanovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mavzuning dolzarbligi:Antropotsentrik metaforalar inson tanasi qismlari, his-tuygʻulari va faoliyatini boshqa obyektlar va hodisalarni tasvirlash uchun qoʻllashga asoslanadi. Bu metaforalar har qanday tilning fundamental qismi boʻlib, insonning dunyoni oʻziga qiyoslab anglashini aks ettiradi. Ingliz va oʻzbek tillarida bu metaforalarni qiyosiy oʻrganish har bir madaniyatning dunyoqarashi, qadriyatlari va kognitiv xususiyatlari haqida noyob maʼlumotlar beradi. Globallashuv sharoitida madaniyatlararo muloqotni yaxshilash uchun tilning bu kognitiv-madaniy xususiyatlarini tushunish muhim ahamiyat kasb etadi. Bu tadqiqot tilshunoslik, kognitologiya va madaniyatshunoslik sohalari uchun dolzarbdir.