YUQORI SINF O‘QUVCHILARIDA EMOTSIONAL INTELLEKTINI BOSHQARISHNI PSIXOLOGIK TADQIQI - Xurramova Oygul Xudayberdiyevna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Emotsional intellekt (EI) insonning o‘zi va boshqalarning his-tuyg‘ularini aniqlash, tushunish, boshqarish va ularga mos ravishda javob berish qobiliyatidir. Emotsional intellekt tushunchasi 1990-yillarda Peter Salovey va John Mayer tomonidan ishlab chiqilgan bo‘lib, u insonning hissiy va ijtimoiy hayotini boshqarishda muhim rol o‘ynaydi. Salovey va Mayerning modeliga ko‘ra, emotsional intellektning asosiy tarkibiy qismlari quyidagilardan iborat: his-tuyg‘ularni aniqlash, ularga mos ravishda javob berish, motivatsiya, empatiya va ijtimoiy ko‘nikmalar. Bu komponentlar birgalikda shaxsning his-tuyg‘ularini to‘g‘ri boshqarishi, boshqalar bilan samarali muloqot qilish va muammolarga munosabat bildirish imkoniyatini taqdim etadi.[2.40]