MANBASHUNOSLIKNING METODOLOGIK MEZONLARI - Jumayev Temur Jamol o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada manbashunoslikning metodologik mezonlari, ularning ilmiy-tadqiqot jarayonidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tarixiy manbalarni o‘rganishda qo‘llaniladigan asosiy ilmiy prinsiplarga – manbaning ishonchliligi, tarixiylik, obyektivlik va kontekstual tahlil kabi mezonlarga e’tibor qaratiladi. Shuningdek, manbashunoslik metodologiyasining zamonaviy yondashuvlari, xususan, komparativ, strukturaviy, semiotik va sivilizatsion tahlil usullarining afzalliklari ko‘rib chiqiladi. Maqola tarixshunoslikda ilmiylikni ta’minlash va tarixiy jarayonlarni xolis talqin qilishda metodologik mezonlarning tutgan o‘rnini yoritishga qaratilgan.