QADIMGI SIVILIZATSIYALARDA ILM-FAN VA TA’LIM TIZIMI: ILMIY MANBALAR ASOSIDA TAHLIL - Arziyeva Saltanat Eshpo‘latovna (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu tezisda qadimgi sivilizatsiyalarda ilm-fan va ta’lim tizimining shakllanishi va rivojlanishini ilmiy manbalar asosida tahlil qiladi. Tadqiqot davomida Misr, Mesopotamiya, Hindiston va Xitoy kabi qadimgi sivilizatsiyalar misolida ta’lim tizimining ijtimoiy-iqtisodiy, siyosiy va madaniy omillar bilan bog‘liqligi o‘rganiladi. Shuningdek, ilm-fanning shakllanishi, fan va ta’lim vositalari, o‘qitish metodlari, diniy va davlat institutlarining roli, shuningdek, ilmiy bilimlarni jamiyatda tarqatish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari qadimgi davrlarda ilm-fan va ta’lim tizimining ijtimoiy rivojlanishdagi ahamiyatini ochib beradi hamda zamonaviy pedagogika va tarixshunoslik tadqiqotlari uchun ilmiy asos yaratadi.