O‘ZBEKISTON TA’LIM TIZIMINI XALQARO BAHOLASH DASTURLARIGA MOSLASHTIRISH NAZARIYASI VA AMALIYOTI - Nabiyev Sardor Raxmonali o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston ta’lim tizimini xalqaro baholash dasturlariga, xususan, PISA, TIMSS va PIRLS kabi xalqaro tadqiqotlar mezonlariga moslashtirish jarayonining nazariy asoslari va amaliy yo‘nalishlari tahlil etiladi. Maqolada xalqaro baholash dasturlarining ta’lim sifatini aniqlashdagi o‘rni, ularning milliy o‘quv dasturlariga ta’siri hamda O‘zbekiston o‘quvchilari ishtirokidagi natijalar tahlili keltirilgan. Shuningdek, mamlakatda o‘qituvchilar malakasini oshirish, kompetensiyaviy yondashuvni rivojlantirish va xalqaro baholashga tayyorlov tizimini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy takliflar berilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston ta’lim tizimini xalqaro standartlarga moslashtirishda metodologik asos bo‘lib xizmat qiladi.