SHE’RLARINING LINGVOPOETIK XUSUSIYATLARI - Hamroyeva Matluba Odilbekovna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: She’riyat azaldan inson ruhiyati, tuyg‘ulari va tafakkurini ifoda etuvchi eng nozik va betakror badiiy janrlardan biridir. She’rda ifoda etiladigan mazmun, badiiy obrazlar, estetik tafakkur va poetik vositalar har bir xalqning mentaliteti, milliy qadriyatlari va adabiy an’analariga bog‘liq holda shakllanadi. She’riyatda lingvopoetik xususiyatlar deganda, avvalo, til va poetikaning o‘zaro uyg‘unlashuvi, uning badiiyat hosil qilishdagi o‘rni, poetik nutqdagi obrazlilik, semantik taraqqiyot, ma’no qatlamlari, ritm, ohang, tovush uyg‘unligi, metafora, epitet, personifikatsiya, alliteratsiya, assonans kabi badiiy vositalarning kompleks namoyon bo‘lishi tushuniladi. Bu xususiyatlar she’riy matnni boshqa adabiy janrlardan ajratib turadi, unga yorqin milliylik va badiiylik bag‘ishlaydi.