O‘ZBEKISTON MINTAQALARIDA IQTISODIY SALOHIYATDAN SAMARALI FOYDALANISH YO‘LLARI - To‘lqinova Laylo Anvar qizi, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
O‘zbekiston Respublikasi mustaqillikka erishganidan so‘ng mamlakat iqtisodiyotining barcha tarmoqlarida chuqur islohotlar amalga oshirildi. Bu jarayonlar mintaqaviy iqtisodiyotning rivojlanishida ham o‘z aksini topdi. Har bir mintaqaning tabiiy, mehnat, moliyaviy, ishlab chiqarish va innovatsion resurslardan iborat o‘ziga xos iqtisodiy salohiyati mavjud. Mazkur salohiyatdan oqilona va samarali foydalanish mamlakatning barqaror iqtisodiy o‘sishiga, aholi farovonligini oshirishga hamda hududlararo ijtimoiy-iqtisodiy tafovutlarni kamaytirishga xizmat qiladi.Bugungi kunda O‘zbekiston iqtisodiyotining asosiy strategik maqsadlaridan biri – mintaqalarning iqtisodiy imkoniyatlarini to‘liq ishga solish, ularning raqobatbardoshligini oshirish va iqtisodiy faolligini jadallashtirishdir. Shu nuqtai nazardan, har bir viloyatning tabiiy resurslari, ishlab chiqarish infratuzilmasi, transport-logistika imkoniyatlari hamda kadrlar salohiyatini tahlil etish, ulardan foydalanishning zamonaviy mexanizmlarini ishlab chiqish dolzarb masala sanaladi. “Iqtisodiy salohiyat” atamasi ma’lum hudud yoki mamlakatning ishlab chiqarish, moliyaviy, mehnat, ilmiy va texnologik resurslarining yig‘indisini anglatadi. U hududning iqtisodiy o‘sish sur’atlari, aholi turmush darajasi, investitsion jozibadorligi va eksport imkoniyatlarini belgilaydi.