O‘ZBEKISTON IQTISODIYOTINING YETAKCHI TARMOQLARIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA VA INNOVATSION MENEJMENT TIZIMLARINI JORIY ETISHNING DOLZARBLIGI - Tangriyev Avazxon Tohir o’g’li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Kirish: O‘zbekiston Respublikasi so‘nggi yillarda iqtisodiy islohotlarni faol ravishda amalga oshirib, Markaziy Osiyo mintaqasida yetakchi o‘rin egallashga harakat qilmoqda. 2016 yildan boshlab valyuta liberalizatsiyasi, soliq islohotlari va davlat korxonalarini xususiylashtirish kabi choralar ko‘rildi, bu esa xorijiy investitsiyalarni jalb etish va iqtisodiy diversifikatsiyani ta'minlashga yordam berdi. Biroq, global iqtisodiyotning raqamli va innovatsion yo‘nalishga o‘tishi fonida O‘zbekistonning yetakchi tarmoqlari – qishloq xo‘jaligi, sanoat va xizmatlar – yangi texnologiyalarni joriy etishni talab qilmoqda. Ushbu tezisda "O‘zbekiston iqtisodiyotining yetakchi tarmoqlarida raqamli transformatsiya va innovatsion menejment tizimlarini joriy etishning dolzarbligi" mavzusi yoritiladi.Raqamli transformatsiya deganda iqtisodiy jarayonlarni raqamli texnologiyalar (masalan, sun'iy intellekt, katta ma'lumotlar, IoT) yordamida optimallashtirish tushuniladi. Innovatsion menejment esa yangi g‘oyalarni boshqarish va amaliyotga tatbiq etish tizimlarini nazarda tutadi. Bu ikki yo‘nalish O‘zbekiston uchun dolzarb, chunki mamlakatning YaIM 2025 yilda 5.9% ga o‘sishi kutilmoqda, ammo bu o‘sishni barqaror qilish uchun texnologik o‘zgarishlar zarur. Jahon banki ma'lumotlariga ko‘ra, O‘zbekiston yuqori o‘rta daromadli mamlakatlar qatoriga kirishni maqsad qilgan bo‘lib, bu uchun raqamli infratuzilmani rivojlantirish va innovatsion ekotizimni yaratish muhim.