XORAZM SHAHARLARINING PAYDO BO'LISHI JARAYONI - Saparova Maftuna, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Shaharlarning paydo bo‘lishi insoniyat tarixida muhim o‘rin egallaydi. Shaharlar va davlatlarning shakllanish jarayoni uzviy bog‘liq ravishda borib, ularning paydo boʻlishi xalqlarning o‘z sivilizatsiya bosqichiga qadam qo‘yganligining asosiy koʻrsatgichidir. Davlatchilikning paydo bo‘lishi bilan bog‘liq bo‘lgan shaharlarning paydo boʻlishi va rivojlanishini oʻrganish tarix fani oldidagi dolzarb vazifalardan hisoblanadi. Shahar va davlatchilik tizimining shakllanishi bir-biri bilan uzviy bog‘liq jarayondir. Davlatning paydo bo‘lishi uchun shahar siyosiy, iqtisodiy, diniy markaz sifatida zarur boʻlgan bo‘lsa, o‘z navbatida shaharning paydo bo‘lishi uchun davlat shart-sharoitlarni yaratgan.