BOSHLANG'ICH SINF O’QUVCHILARIDA NUTQIY SAVODXONLIKNI OSHIRISH - Ismoilova Shahrizoda (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida nutqiy savodxonlikni oshirish ta’lim tizimida dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Bolalarda tilni o‘zlashtirish va to‘g‘ri, mantiqiy nutqni shakllantirish ularning kelajakdagi ta’lim jarayonida muhim ahamiyat kasb etadi. Maktabda o‘zlashtirish darajasi yuqori bo‘lgan, fikrlash va o‘z fikrini ifodalash qobiliyati rivojlangan bolalar darslarda ham faol ishtirok etishi, tengdoshlari va o‘qituvchilari bilan samarali muloqot qilishi mumkin. Nutqiy savodxonlik va uni rivojlantirishda boshlang‘ich ta’lim bosqichi eng muhim davr hisoblanadi. Bu yoshda o‘quvchilar hali atrof-muhit, jamiyat, til va adabiyot haqidagi ilk asosiy bilimlarni egallashadi hamda til vositalaridan ongli va samarali foydalanish ko‘nikmalarini shakllantira boshlashadi. Ushbu tezisda Boshlang'ich sinf  o’quvchilarida nutqiy savodxonlikni oshirish haqida ma'lumotlar berilgan.