QUYMA DETALLARI OLISHDA QUYISH TIZIMINING AXAMIYATI - Bo’ronov Shahzod Boliqul o’g’li (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tezisda quyma metall detallar sifatiga quyish tizimining konstruktsiyasi va parametrlarining ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot davomida metallning suyuq holatdan qolipga yo‘naltirilishi, harorat taqsimoti va oqim tezligi kabi omillar tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, quyish tizimining to‘g‘ri loyihalanishi metall oqimini barqarorlashtiradi, g‘ovaklikni 0,8 % gacha kamaytiradi va metall zichligini 7,90 g/sm³ gacha oshiradi. Shu asosda energiya tejamkor va kam nuqsonli quyma texnologiyasi ishlab chiqish imkoniyati aniqlandi.