REKRISTALLANISH JARAYONINING METALL DONASIGA TA’SIRI - Bo’ronov Shahzod Boliqul o’g’li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda sovuq deformatsiyadan keyin metallar va qotishmalarda kechadigan rekristallanish jarayonining mohiyati hamda uning donalarning o‘sishi va metall xossalariga ta’siri o‘rganildi. Rekristallanish natijasida metallning ichki energiyasi kamayadi, yangi nozik donalar hosil bo‘ladi va plastikligi tiklanadi. Tajribaviy ma’lumotlarga ko‘ra, rekristallanish harorati, deformatsiya darajasi va ushlab turish vaqti donalar o‘lchamiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, donalar o‘sishini boshqarish orqali metallning mexanik xossalarini optimallashtirish mumkin.