NEFT VA GAZ SANOATIDA NANOMATERIALLAR VA NANOTEXNOLOGIYALAR: HOZIRGI HOLATI VA ISTIQBOLLARI - Nazarov Sh.Yu.,; Mustafayeva R.A.,; Mukarramov S.B., (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Neft va gaz sanoatida nanomateriallar va nanotexnologiyalarning qo'llanishi so'nggi o'n yilliklarda sezilarli rivojlanishga erishdi. Ushbu maqolada nanozarrachalarning konlarni samarali qazib olish, quvurlarni korroziyadan himoyalash, burg'ilash suyuqliklari va rezervuar xususiyatlarini yaxshilashdagi roli ko'rib chiqiladi. Silitsiy oksidi (SiO2), temir oksidi va metall oksid nanozarrachalari qo'llaniladigan asosiy materiallar hisoblanadi. Tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, nanozarrachalar yordamida neft qazib olish samaradorligini 40-50% gacha oshirish, interfasal kuchlanishni 88% gacha kamaytirish va korroziya tezligini 99% gacha pasaytirish mumkin. Maqolada nanomateriallarning asosiy qo'llanish yo'nalishlari, mexanizmlari va istiqbollari tahlil qilingan.