O‘SIMLIKLARNI HIMOYA QILISH YO‘NALISHI TALABALARINING KASBIY KOMPETENSIYASINI TAKOMILLASHTIRISHNING TAMOYILLARI - Turg’unboyev Muhammadbobur Faxriddin o’g’li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Zamonaviy qishloq xoʻjaligida o'simliklarni himoya qilish sohasidagi dolzarb muammolar yangi yondashuvlar va malakali mutaxassislarni talab qilmoqda. Ushbu maqola o'simliklarni himoya qilish yo'nalishi talabalarining kasbiy kompetensiyasini takomillashtirishning asosiy tamoyillarini tavsiflaydi. Tadqiqotning maqsadi - zamonaviy talablarga mos keladigan kasbiy tayyorgarlikning nazariy asoslarini ishlab chiqish.Asosiy e'tibor quyidagi tamoyillarga qaratilgan: fanlararo yondashuv, amaliyotga yo'naltirilganlik, barqarorlik va uzluksizlik. Maqolada an'anaviy bilimlarni amaliy ko'nikmalar, aniq qishloq xo'jaligi texnologiyalari va sun'iy intellekt yechimlari bilan uyg'unlashtirishning ahamiyati ta'kidlangan. Integratlangan zararkunandalarga qarshi kurash (IPM) tamoyillari, ekologik barqarorlik va atrof-muhitni muhofaza qilish prinsiplari alohida o'rganilgan.Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, taklif etilgan tamoyillar asosida tashkil etilgan ta'lim jarayoni talabalarni murakkab agrotexnologik muammolarni hal qilishga tayyorlashga, shu bilan birga qishloq xo'jaligining innovatsion rivojlanishiga hissa qo'shishga xizmat qiladi. Maqolada ta'lim mazmunini yangi texnologiyalar va ilmiy yutuqlar asosida doimiy yangilab borish zarurligi alohida ta'kidlangan.