KASRLARNI TAQQOSLASH VA ULUSH TUSHUNCHASI HAMDA O’LCHOV BIRLIKLARI BILAN TANISHISH - Ruzikulov Azizjon Axmadjon o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Matematika ta’limida kasrlar (fraction), ulush (share) tushunchasi va o‘lchov birliklari (units of measurement) – alohida muhim mavzular bo‘lsa-da, bir-biriga yaqin aloqa orqali o‘qitilishi o‘quvchilarning tushunishini chuqurlashtiradi. Kasrlarni taqqoslash – o‘quvchilarning raqamli va nisbi (relative) fikrlashini shakllantiradi; ulush tushunchasi esa “butunning qismi” – ijtimoiy va matematik kontekstlarda ko‘p qo‘llanadi; o‘lchov birliklari bilan tanishish esa o‘quvchilarga fizik olamdagi hamda matematik strukturadagi “birlik” tushunchasini his qilish imkonini beradi. Ushbu maqolada birinchi navbatda kasrlar va ulushni ko‘rib chiqamiz, keyin o‘lchov birliklari bilan tanishishga e’tibor qaratamiz, so‘ngra pedagogik metodika va xalqaro tadqiqotlar bilan bog‘laymiz.