ADOLATLI BOSHQARUV KONSEPSIYASINING O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA HUQUQIY DAVLAT VA FUQAROLIK JAMIYATINI SHAKLLANTIRISHDAGI O‘RNI - Obloqulov Islombek Azamat o‘g‘li, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: ushbu ilmiy ishda “Adolatli boshqaruv” (Good Governance) konsepsiyasining nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan, shuningdek uning O‘zbekiston Respublikasida huquqiy davlat va fuqarolik jamiyatini shakllantirishdagi o‘rni tahlil qilingan. Ishda xalqaro tajribalar (BMT, Jahon banki, OECD) va ilg‘or mamlakatlar – Estoniya, Janubiy Koreya va Singapur – raqamli boshqaruv, shaffoflik va fuqarolarning ishtirokini kengaytirish bo‘yicha ilg‘or misollar orqali o‘rganilgan. Shuningdek, Amartya Senning “Development as Freedom” nazariyasi asosida rivojlanish va erkinlik tamoyillari, inson imkoniyatlari va ijtimoiy adolat bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqilgan. Tezisda O‘zbekistonning “Yangi O‘zbekiston” konsepsiyasi, Konstitutsiya va “Davlat fuqarolik xizmati to‘g‘risida”gi qonun doirasida adolatli boshqaruvni tatbiq etish istiqbollari tahlil qilingan. Natijada, adolatli boshqaruvning milliy huquqiy va siyosiy tizimdagi ahamiyati, fuqarolarning boshqaruvdagi ishtirokini oshirish va shaffoflikni ta’minlash orqali huquqiy davlat va fuqarolik jamiyatini rivojlantirishning samarali mexanizmlari aniqlangan.