БАСРА ГРАММАТИКА МАКТАБИ - Хаитова Барно, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Aраб тили грамматика мактабларининг келиб чиқиши, сабаблари, ривожланиш тарихини ўрганиш, ҳар бир араб тилини ўрганаётган ўқувчи билиши керак бўлган тарих. Бу мақолада биз, араб тили ва тилшунослик масалаларини ўрганиш, араб тилшунос олимлари яратган асарлар, ундаш тарихий ва назарий маълумотлар билан танишамиз. Бу билан уларни мазмунини тушиниш, кўникмаларини ҳосил қилишга ёрдам беради.Грамматика мактаблари пайдо бўлиш сабаблари ва уларни ривожланиш даврлари, у мактабларни асосчилари ҳақида танишамиз. Бу мактаблар орасида Басра грамматика мактабининг ўрни беқиёсдир. Aраб тилшунослик фанига ва тарихига оид асарлар, қўлёзмалар билан танишиш, тушуниш, назарий билимга ега бўлиш зарурдир.Aнъанавий араб грамматикаси шаклланиши узоқ йиллар давом етгандир.Басра грамматика олимлари ҳам, бу даврларда, яни яшаган даврига қараб, табақаларга бўлинишади, мақолада табақа вакиллари, олимлар ҳақида батафсил танишамиз.