NEFT VA GAZ JARAYONLARINI MATEMATIK MODELLASHTIRISHDA ULAR ZAXIRALARINI TAHLIL ETISH - Yandashova Nasiba Yashin qizi; Najmiddinov Baxtishod Uchqun o‘g‘li (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy ishda neft va gaz jarayonlarini matematik modellashtirish orqali ularning zaxiralarini baholash va tahlil etish masalalari o‘rganilgan. Tadqiqotda konlardagi neft va gaz oqimining fizik-matematik modellarini yaratish, differensial tenglamalar asosida oqim tezligi va bosim o‘zgarishlarini aniqlash usullari ko‘rib chiqilgan. Modellash natijasida zaxiralarni aniqlashning matematik yondashuvlari, ularning aniqligini oshirish omillari hamda kompyuter dasturlari yordamida modellashtirishning afzalliklari tahlil qilingan. Ish natijalari neft-gaz konlarini samarali boshqarish, zaxira hajmini prognoz qilish va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishda amaliy ahamiyat kasb etadi.