MUTRIBIY SAMARQANDIYNING “NUSXA-YI ZEBO-I JAHONGIR” ASARI MUHIM TARIXIY MANBA SIFATIDA - Tadjiyev Anvar Gafurjonovich (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada mashhur tazkiranavis va adabiyotshunos olim Sulton Muhammad Mutribi Samarqandiyning “Nusxa-yi zeboi Jahongir” asari tarixiy manba sifatidagi ahamiyati tahlil qilinadi. Asarning yaratilish tarixi, tuzilishi, mazmun doirasi hamda unda yoritilgan XVI–XVII asrlar adabiy-madaniy muhiti ilmiy asosda o‘rganilgan. Tadqiqotda asarning O‘rta Osiyo, Eron va Hindiston xalqlari o‘rtasidagi madaniy aloqalarni o‘rganishdagi manbaviy ahamiyati, shuningdek, Mutribiyning “Tazkirat-ush-shuaro” asari bilan uzviy bog‘liqligi ko‘rsatib o‘tiladi.Muallif asar orqali o‘z davrining adabiy, ilmiy va ijtimoiy muhitini yoritganini, shoirlar, olimlar hamda saroy arboblari o‘rtasidagi ilmiy-ijodiy munosabatlarni aniq dalillar bilan bayon etganini ta’kidlaydi. Shuningdek, “Nusxa-yi zeboi Jahongir” asari orqali Markaziy Osiyo va Hindiston adabiy maktablari o‘rtasidagi uzviylik hamda forsiy tazkiranaviy an’analarning rivojlanish yo‘nalishlari yoritib beriladi. Ushbu tadqiqot Mutribiy asarining o‘z davr adabiy jarayonlari va madaniy aloqalarini o‘rganishdagi o‘rni va tarixiy qiymatini aniqlashga qaratilgan.