ISMOIL SOMONIY SOMONIYLAR SULOLASINING KELIB CHIQISH TARIXI. - Noryigitova S, (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Manbalarda ma’lumot berilishicha Somon-xudot Somon nomli bir qishloqning asoschisi bo‘lib, bu qishloq Balx viloyati, Samarqand viloyati yoki Termiz viloyatida joylashgan. Somon (saman) ismining kelib chiqishi haqida ham turli fikrlar mavjud. Rivoyatga ko‘ra bu so‘z “farovonlik” ma’nosini bildirgan. O‘rta fors(pahlaviy) tilida saman so‘zi “chegara, mintaqa” yangi fors tilida esa “tartib, intizom, boylik” ma’nolariga ega.