XAMSACHILIK AN’ANASI VA ISHQIY DOSTONLARNING UNDAGI OʻRNI - Fariza Tohirova Rustamjon Qizi (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu tezisda Xamsachilik anʼanasi Sharq adabiyotining muhim yoʻnalishlaridan biri bo‘lib, u turli davrlarda ijod qilgan shoirlarning beshlik asar yaratish anʼanasini ifodalaydi. Ushbu anʼana, ayniqsa, isqiy dostonlar bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, ular orqali muhabbat, axloqiy qadriyatlar, insoniy fazilatlar va hayotiy haqiqatlar aks ettiriladi. Xamsachilikning asosiy vakillari Nizomiy Ganjaviy, Alisher Navoiy va boshqa ko‘plab shoirlarning ijodida isqiy dostonlar markaziy o‘rin tutgan bo‘lib, bu asarlar adabiy-estetik jihatdan yuksak darajada namoyon bo‘lgan. Ushbu maqolada xamsachilik anʼanasining shakllanishi, rivojlanishi va undagi isqiy dostonlarning o‘rni tahlil qilinadi.