BELADONNA O’SIMLIGINING ANTIEKOLOGIYASI VA VA UNING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI - Navbatov sardorjon Qurbongeldiyevich; Sharipova Farida Salimdjanovna (Ustozlar uchun, 2025)
Beladonna (Atropa belladonna) o‘simligi o‘zining toksik va farmakologik xususiyatlari bilan qadimdan tabiiy dori sifatida ishlatilgan. Uning tarkibida yuqori darajadagi alkaloidlar, ayniqsa atropin, skopolamin va hiosiyamin mavjud bo‘lib, bu moddalar asab tizimiga ta’sir qilib, dori sifatida ishlatiladi. Ushbu maqola beladonnaning biologik va farmakologik xususiyatlarini, uning xavfli tomonlarini va tibbiyotdagi qo‘llanishini batafsil o‘rganadi. Tadqiqotlar natijalari, beladonnaning tibbiy foydalari va xavfli ta’sirlari haqida ilmiy asoslangan xulosalar keltiradi. Maqolada beladonnaning tibbiyotda ishlatilishini yanada samarali qilish uchun xavfsiz dozalarni aniqlash va uning toksik ta’sirini kamaytirish zarurligi ta’kidlangan.