KIBERXAVFSIZLIK. RAQAMLI DUNYODA HIMOYALANISH USULLARI - Alijonova Barnoxon Valijon qizi; Mirzaakbarov Dilshodbek Dovlatboyevich (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada kiberxavfsizlikning raqamli dunyoda o‘rni va himoya qilish usullari to‘liq tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar va internet tarmog‘ining tez o‘sishi kiberhujumlar va axborot xavfsizligi tahdidlarini yanada jiddiylashtirdi. Maqolada kiberhujumlar turlari, jumladan viruslar, troyanlar, phishing va DDoS hujumlari, shuningdek, ularni oldini olish va himoya qilishda qo‘llaniladigan metodlar yoritilgan. Kriptografiya, tarmoq xavfsizligi, xavfsizlikni boshqarish tizimlari (SIEM) va foydalanuvchi xavfsizligi kabi himoya usullari hamda sun’iy intellekt va mashina o‘rganish texnologiyalarining kiberxavfsizlikda roli o‘rganilgan. Bunga qo‘shimcha ravishda, yuridik nuqtai nazardan kiberxavfsizlikni mustahkamlash uchun zarur bo‘lgan siyosatlar va me’yoriy hujjatlar ko‘rib chiqiladi.