РЕВМАТОИДЛИ АРТРИТ БЎЛГАН ИНДУЦИРЛАНГАН ЭКСПЕРИМЕНТАЛ ҲАЙВОНЛАРНИНГ ИНГИЧКА ИЧАК ҲУЖАЙРАЛАРИ МОРФОМЕТРИК ЎЗГАРИШЛАРИНИ ЎРГАНИШ - Майрам Миралиевна Болтаева (Ustozlar uchun, 2025)
Ушбу шарҳ ревматоидли артрит (РА) билан оғриган беморларда ингичка ичак зарарланишининг сабаблари ва хавф омилларини тавсифлашга бағишланган. Ҳозирги замон тиббиётининг долзарб муаммоларидан бири – ревматоидли артритда ингичка ичакнинг зарарланишидир. Мақолада овқат ҳазм қилиш трактининг сурункали касалликларининг тарқалиши ва хавф омиллари кўриб чиқилган. Ревматоидли артритда ингичка ичак, аниклангандан кўра, кўпроқ зарарланади. Шунинг учун РА беморларида ингичка ичак зарарланишини барвақт аниклаш клиник ва прогностик аҳамиятга эта. Шунингдек, ингичка ичакнинг морфологик вариантлари ва зарарланиш механизмлари таҳлил қилинади. Ревматоидли артритда овқат ҳазм қилиш трактининг сурункали касалликлари, авваламбор, касалликнинг давом этиш муддати ва яллиғланиш жараёнининг табиатига боғлиқ бўлади. Бу маълумотлар ҳозирги пайтда тўлиқ тасдиқланган. Ревматоидли артритда ингичка ичак зарарланиши муаммоси кам ўрганилган ва янада изланишни талаб этади.