GPS HAQIDA TUSHUNCHA - Ravshanov Rizamat Rustam o`g`li (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Global joylashuv tizimi — GPS (Global Positioning System) haqida umumiy tushuncha, uning ishlash prinsipi, texnologik tarkibi, qo‘llanilish sohalari va inson faoliyatidagi ahamiyati tahlil qilinadi. GPS texnologiyasi dastlab harbiy maqsadlarda ishlab chiqilgan bo‘lsada, bugungi kunda transport, kartografiya, qurilish, geologiya, tibbiyot, sport, qishloq xo‘jaligi va boshqa ko‘plab sohalarda keng qo‘llanilmoqda. Maqolada GPS tizimining texnik asoslari, sun’iy yo‘ldoshlar faoliyati, qabul qiluvchi qurilmalarning ishlash prinsipi hamda zamonaviy ilovalarda tutgan o‘rni keng yoritiladi.