IBN MOLIKNING ALFIYA ASARIGA IBN AQIL SHARHIDA ANIQLIK VA NOANIQLIK ARTIKALLARINING GRAMMATIK VA SEMANTIK JIHATDAN TAHLILI - Dilshod G’iyosov (Ustozlar uchun, 2025)
Ibn Molikning "Alfiya" asari arab nahv ilmining eng muhim manbalaridan biri bo’lib, unda grammatik qoidalar she’riy shaklda bayon etilgan. Ibn Aqilning ushbu asarga yozgan sharhi aniqlik (المعرفة) va noaniqlik (النكرة) artikllarining grammatik va semantik tahlilida muhim o’rin tutadi. Ibn Aqil “ال” artikli, ism sharif, atoqli otlar, olmoshlar va izofa tuzilmasi kabi aniqlik vositalarini tizimli ravishda tahlil qiladi, tanvin va noaniq izofani noaniqlik belgisi sifatida ko’rsatadi. U Qur’on, hadis va arab she’riyatidan misollar keltirib, qoidalarini dalillar bilan mustahkamlaydi.