ISLOMNING OLTIN DAVRI - Raxmatullayev Xumoyun Shafoatovich (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Islom sivilizatsiyasi tarixidagi "Oltin davr" tushunchasining mazmuni, tarixiy asoslari va madaniy-iqtisodiy sharoitlari chuqur ilmiy tahlil qilingan. Maqola VII asrdan XIII asrgacha bo‘lgan davrda, ayniqsa Abbosiylar xalifaligi hukmronligi ostida Bag‘dod markazida yuzaga kelgan ilmiy va madaniy yuksalish jarayonlarini yoritib beradi. Bayt al-Hikma kabi ilmiy markazlarning faoliyati, olimlarning ilmiy yutuqlari (Muhammad al-Xorazmiy, Ibn Sino, Abu Rayhon Beruniy va boshqalar) va tarjima harakati orqali antik dunyo bilimlarining saqlanishi va rivojlanishi keng ko‘lamda tahlil etilgan. Shuningdek, Oltin davrning tugashiga oid tarixiy bahslar ham ko‘rib chiqilgan. Maqola "Islomning oltin davri" atamasining kelib chiqishi va zamonaviy tarixshunoslikdagi o‘rni haqida ham ilmiy sharh beradi. Asosiy xulosa sifatida, Islom olamining ilm-fan va madaniyatga qo‘shgan beqiyos hissasi nafaqat o‘z zamoni uchun, balki keyingi jahon taraqqiyoti uchun ham hal qiluvchi rol o‘ynagani ta’kidlanadi.