FONETIK USLUBIYAT VA UNING O’ZIGA XOS JIHATLARI - Qobulova Mubina Shokirbek qizi; Ikromova Sarvinoz Jasurbek qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Maqola fonetik uslubiyatni ilmiy jihatdan o‘rganishga bag‘ishlanadi. Fonetik uslubiyat – bu tilning tovush tizimi, uning nutqdagi estetik va ekspressiv imkoniyatlarini o‘rganadigan tilshunoslik sohasi bo‘lib, tilshunoslikdan tashqari badiiyatda ham katta o‘rin egallaydi. Uslubiyat va fonetika o‘rtasidagi o‘zaro bog‘lanish, nutqning badiiy jihatlari, tovushlarning estetik roli va ekspressiv fonetikaning adabiyotdagi ahamiyati bugungi kunda soha tadqiqotlarida asosiy mavzulardan biridir. Maqolada, ayniqsa, intonatsiya, ritm, alliteratsiya, assonans kabi fonetik vositalarning badiiy nutqdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, fonetik uslubiyatning metodologiyasi va uning tahlil usullari, o‘zbek tilida bu sohadagi zamonaviy tadqiqotlar ham batafsil o‘rganilgan. Bu ishda fonetik uslubiyatning tilshunoslikdagi boshqa tarmoqlar, masalan, sintaksis va semantika bilan aloqalari ham tahlil qilingan. Fonetik vositalar nafaqat tilni, balki uning badiiy kuchini oshirishda ham muhim rol o‘ynaydi.