YANGI KIMYOVIY MODDALAR SINTEZI VA ULARNING FARMATSEVTIKADA QO’LLANILISHI - Maxamatova Dilbar Yandashovna (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada yangi kimyoviy moddalar sintezining zamonaviy usullari va ularning farmatsevtik sohadagi amaliy qo‘llanilishiga oid masalalar yoritilgan. Tadqiqotda organik sintezning ilg‘or metodlari, shu jumladan katalitik reaksiyalar, stereoselektiv sintez va “yashil kimyo” yondashuvlarining afzalliklari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, sintez qilingan yangi birikmalarning biologik faolligi, ular asosida yaratilgan dori vositalarining samaradorligi va xavfsizligi tahlil qilingan. Maqola farmatsevtika sanoati uchun istiqbolli bo‘lgan yangi molekulalarning ishlab chiqilishi, ularni klinik tadqiqotlarga tayyorlash jarayonlari hamda kelgusidagi rivojlanish yo‘nalishlariga ham e’tibor qaratadi.