15–16 YOSHLARDA GI QIZLARNING JISMONIY RIVOJLANISHINING YOSHGA BOG‘LIQ XUSUSIYATLARI. - Po‘latova Shahnoza Ikrom qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada 15–16 yoshdagi o‘smir qizlarning jismoniy rivojlanishiga xos bo‘lgan yoshga bog‘liq fiziologik, anatomik va psixologik o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Qizlarda bu davrda bo‘y o‘sishi, mushak massasining ortishi, yurak-qon tomir va nafas olish tizimlarining faollashuvi, shuningdek, harakat koordinatsiyasi va moslashuvchanlik kabi jismoniy sifatlar faol rivojlanadi. Shu bilan birga, gormonal o‘zgarishlar va psixologik beqarorlik ham jismoniy faoliyatga ta’sir qilishi mumkin. Maqolada bu yoshdagi qizlar bilan mashg‘ulot olib borishda individual yondashuv va nazoratning ahamiyati ta’kidlanadi. Materiallar murabbiylar, jismoniy tarbiya o‘qituvchilari va sport sohasida faoliyat yuritayotgan mutaxassislar uchun mo‘ljallangan.