BIOLOGIK FAOL ORGANIK BIRIKMALAR:TABIIY VA SUN’IY MODDALARNING O’RNI - Abdusamatova Maftuna Akbar qizi; Abduhomidova Fotima Olimjon qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada biologik faol organik birikmalarning tabiiy va sun’iy manbalardan olinishi, ularning tuzilishi, fizik-kimyoviy xossalari va biologik faollik darajalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda analitik metodlar yordamida tabiiy va sun’iy biologik faol moddalarning tarkibi va funksional xususiyatlari o‘rganildi. Olingan natijalar asosida tabiiy moddalarning ekologik xavfsizligi va farmakologik samaradorligi yuqoriligi, sun’iy moddalarning esa maqsadga yo‘naltirilgan faoliyatga ega ekani ko‘rsatib berildi. Xulosa sifatida, tabiiy va sun’iy biologik faol birikmalar zamonaviy farmatsevtika va biotexnologiyada o‘zaro muhim o‘rin tutishi, ularni birgalikda tadqiq etish esa yangi innovatsion mahsulotlar ishlab chiqishga xizmat qilishi ta’kidlanadi.