O’ZBEKI TILI LEKSIKASIDA NEOLOGIZMLAR. NEOLOGIZMLARNING O’ZBEK TILI TARAQQIYOTIDA TUTGAN O’RNI - Jo‘ranazarova Dilnura (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada “neologizm” tushunchasiga berilgan ta’rifga yondashuvlar o‘rganilgan. So‘nggi yillarda ilm-fan, madaniyat, texnika va sanoatning rivojlanishi bilan o‘zbek tilida ham yangi ob’ektlar, hodisa va tushunchalarga xizmat qiluvchi yangi so‘z va iboralar vujudga kelmoqda. Til birliklariga qo‘shilib borgan neologizmlar vaqt o‘tishi bilan leksikanga kiritilib, lug‘atlardan o‘rin olmoqda. Maqolada neologizmlarning hosil bo‘lishi, ayniqsa murakkab va davr rivojlanish jarayoni vositasidagi yasalishiga oid masalalar yoritib berilgan.