PERIODONT TO‘QIMALARINING ANATOMIK VA FUNKSIONAL XUSUSIYATLARI - Sultanova Mushtariybegim Kadirjan qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada periodont to‘qimalarining anatomik tuzilishi va ularning funksional ahamiyati tibbiy-biologik nuqtai nazardan keng yoritilgan. Periodontium to‘qimalarining har bir komponenti – milk, sement, periodont ligamenti va alveolyar suyak tizimi – o‘zaro murakkab biologik aloqada harakatlanishi, ularning og‘iz bo‘shlig‘i salomatligi uchun tutgan o‘rni va himoya funktsiyasi tahlil qilingan. Shuningdek, bu to‘qimalarning sog‘lom holati tishlarni uzoq muddat saqlab qolishda qanday rol o‘ynashi va ularning buzilishi oqibatida yuzaga keladigan kasalliklar haqida ham ma’lumotlar berilgan.