GEOSIYOSAT VA MAMLAKATLARNING IQTISODIY RIVOJLANISHIDAGI GEOGRAFIK OMILLAR - Mehribonova Baxtigul Nishonovna (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada geosiyosat va mamlakatlarning iqtisodiy rivojlanishidagi geografik omillar o‘rganiladi. Geografik joylashuv, tabiiy resurslar, iqlim sharoitlari va transport tarmoqlari kabi omillar mamlakatlarning global va mintaqaviy siyosatdagi o‘rnini belgilashda katta ahamiyatga ega. Shu bilan birga, iqtisodiy rivojlanishning geografik determinatsiyasi, iqtisodiy zonalashuv, eksport-import tizimlari va iqtisodiy integratsiya jarayonlari ham chuqur tahlil qilinadi. Maqola, geografik omillar va geosiyosiy qarorlar o‘rtasidagi murakkab o‘zaro ta’sirlarni aniqlashga intiladi va mamlakatlar o‘rtasidagi iqtisodiy raqobat va hamkorlikning yangi yo‘nalishlarini belgilaydi. Bunday tadqiqotlar, iqtisodiy va siyosiy strategiyalarni ishlab chiqishda geografik faktorlarga asoslanishni ta’minlaydi.