MATEMATIKA FANINING AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAGI ROLI VA UNING KELAJAGI - Umarova Sayahat Alimbayevna (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqola matematika fanining axborot texnologiyalari sohasidagi roli va uning kelajagi masalasiga bag‘ishlanadi. Bugungi kunda axborot texnologiyalari, sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar (big data) va raqamli inshootlarning rivojlanishi matematika faniga yangi imkoniyatlar ochib berdi. Matematika, ayniqsa, algoritmlar, statistik tahlil, va kompyuter modellashtirish sohalarida asosiy vosita sifatida faol qo‘llanilmoqda. Maqolada matematik modellarning axborot texnologiyalari sohasidagi ahamiyati, bu ilmning texnik inshootlar va dasturiy ta’minotlar rivojiga qanday ta’sir ko‘rsatgani tahlil qilinadi. Shuningdek, matematika fanining axborot texnologiyalarining yangi imkoniyatlari, masalan, mashinani o‘rganish, sun’iy intellekt va bulutli hisoblash texnologiyalaridagi roli, shuningdek, kelajakda matematika va axborot texnologiyalarining birlashuvi bilan yuzaga keladigan yangi tendensiyalar ko‘rib chiqiladi. Ushbu maqola, matematikaning raqamli davrda qanday rivojlanayotganini va uning kelajagi haqidagi tahlillarni o‘z ichiga oladi, hamda yangi texnologiyalarni ishlab chiqishda matematika va axborot texnologiyalarining o‘zaro hamkorligini ta’kidlaydi.