GORIZONTAL QUDUQLARNI BURĢULASHDA UCHRAYDIGAN ASOSIY MUOMOLAR VA ULARNING YECHIMLARI. - Usmonov Izzatulla Sunnatovich (Ustozlar uchun, 2025)
Gorizontal quduqlarni burg‘ulash bugungi kunda uglevodorod zaxiralarini maksimal darajada samarali o‘zlashtirishning eng ilg‘or usullaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada gorizontal burg‘ulash texnologiyasida uchraydigan muhim muammolar chuqur tahlil qilinadi. Bular jumlasiga quduq yo‘nalishini aniqlash va boshqarishdagi noaniqliklar, burg‘ulash suyuqligining gidravlik xossalarining buzilishi, burg‘ulash asbob-uskunalarining tez yeyilishi, quduq devorining barqarorligini ta’minlashdagi qiyinchiliklar hamda burg‘ulash jarayonida yuzaga keladigan kutilmagan bosim o‘zgarishlari kiradi. Maqolada ushbu muammolarni aniqlash, ularga sabab bo‘ladigan omillarni tushunish va amaliy jihatdan samarali yechimlar qo‘llash usullari bayon etiladi. Shuningdek, ilg‘or texnologiyalar — masalan, MWD (measured while drilling), LWD (logging while drilling) va real vaqtli monitoring tizimlarining qo‘llanilishi orqali gorizontal quduqlarni yanada aniqlik va xavfsizlik bilan burg‘ulash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari neft-gaz sohasidagi muhandislar, texnologlar va mutaxassislar uchun amaliy qo‘llanma vazifasini o‘tashi mumkin.