REALIZM VA ABSTRAKTSIONIZM: IKKI QARAMA-QARSHI YO‘NALISH TAHLILI - Boqiyeva Tahmina; Qarshiboyeva Dilafruz (Ustozlar uchun, 2025)
Realizm va abstraktsionizm san’atdagi ikki muhim yo‘nalish bo‘lib, ular tasvirlash uslubi va maqsadida keskin farqlanadi. Realizm san’atda haqiqatni aniq aks ettirishga intiladi, tafsilotlar va voqelikni maksimal darajada haqqoniy tasvirlashni maqsad qiladi. Abstraktsionizm esa shakllar va aniq tasvirlardan voz kechib, rang, chiziq va kompozitsiya orqali tuyg‘ularni ifodalashga e’tibor qaratadi. Bu ikki yo‘nalish san’at tarixida muhim o‘rin egallab, ijodkorlarga turli uslub va yondashuvlarni taqdim etdi.