DOIRA CHOLG`USINING TARIXI - Mamatkulov Abdulxamid; Mamatkulov Mahfuza; Mamatkulov Oybek (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ishda o‘zbek xalqining milliy musiqa asboblaridan biri bo‘lgan doira cholg‘usi tarixi o‘rganilgan. Doiraning kelib chiqishi, rivojlanish bosqichlari, xalq orasida tutgan o‘rni va undan foydalanish anʼanalari tahlil qilingan. Shuningdek, doira cholg‘usining turli mintaqa va davrlardagi shakllari, yaratilish materiallari hamda ijrochilik uslublari haqida maʼlumot berilgan. Asarda doira nafaqat musiqa asbobi, balki madaniy va maʼnaviy meros sifatida ham qaralgan. Ushbu tadqiqot doira cholg‘usining sanʼatdagi ahamiyatini yoritish va yosh avlod orasida milliy musiqaga bo‘lgan qiziqishni oshirishga qaratilgan.