SOVET TARIXSHUNOSLIGIDA OKTYABR INQILOBINING TALQINI - Suyunova Xumora (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada Sovet tarixshunosligida 1917-yilgi Oktyabr inqilobiga berilgan baho, uning ilmiy asoslari va siyosiy buyurtmalar ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqot davomida Sovet davrida inqilob voqealari marksistik-lenincha mafkuraga moslab talqin qilinganligi, tarixiy jarayonlar bir yoqlama yoritilgani, muqobil fikrlarga esa imkon berilmaganligi asoslab beriladi. Ayniqsa, 1920–1980-yillar oralig‘idagi rasmiy tarixiy adabiyotlar va darsliklar tahlili asosida inqilobning “xalq qo‘zg‘oloni” sifatidagi targ‘iboti ortida siyosiy maqsadlar yotganligi ochib beriladi. Maqolada G‘arb tarixshunosligi va mustaqillikdan keyingi tarixiy yondashuvlar bilan solishtirma tahlillar ham keltirilib, tarixiy haqiqatni qayta tiklash zarurati ta’kidlanadi.