O‘QUVCHILARNI IJODIY TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHDA MUSTAQIL TALIMNING O‘RNI - Islomova Nodira Xushnutovna (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada «mustaqil ish» tushunchasi, uning turlari va matematika darslarida qo‘llanilishining samaradorligi haqida so‘z yuritiladi. Maqolada ilmiy axborotning tez sur’atlar bilan o‘sishi va fanlarning rivojlanishi o‘quvchilarga ta’lim berish usullarini qayta ko‘rib chiqishni talab etayotganligi ta’kidlanadi. O‘quvchilarda ijodiy va har tomonlama rivojlangan shaxsiyatni shakllantirish, chuqur va mustahkam bilimlarni olish uchun mos sharoitlar yaratish, mustaqil ish ko‘nikmalarini oshirish va o‘z-o‘zini ta’lim olish qobiliyatini rivojlantirish har qachongidan ham muhimroq bo‘lmoqda. Mustaqil ish tanqidiy faoliyatni rivojlantirishda muhim o‘rin tutadi. Bu ish o‘quvchilarning «tashqi» yordamga ehtiyoji bo‘lmagan holda bajariladigan faoliyat bo‘lib, unda o‘quvchi maqsadga erishish uchun o‘z harakatlarini tartibga soladi, yuzaga kelgan muammolarni tahlil qiladi va ularga yechim topadi.