O‘ZBEKISTONDA YIRIK TIJORAT BANKLARINI XUSUSIYLASHTIRISH MASALALARI - Fayziyev Hosilbek Alijon o’g’li (Ustozlar uchun, 2025)
O‘zbekiston iqtisodiyotida bank tizimini isloh qilish va xususiylashtirish davlat strategiyasining asosiy yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Yirik tijorat banklarini xususiylashtirish jarayoni mamlakatda raqobatbardosh bozorni shakllantirish, kapitalni jalb etish va banklarning samaradorligini oshirish imkoniyatlarini yaratadi. Biroq, bu jarayon uzoq muddatli iqtisodiy o‘zgarishlar, qonuniy asoslarning yetishmasligi, ijtimoiy qatlamlarning noroziligi kabi qiyinchiliklar bilan bog‘liq. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, xususiylashtirishning O‘zbekiston sharoitidagi o‘ziga xos xususiyatlarini va ularni bartaraf etish yo‘llarini o‘rganish orqali mamlakatning moliyaviy tizimini barqarorlashtirishga hissa qo‘shish mumkin.