GULLI O’SIMLIKLAR BO’LIMIGA XOS BO’LGAN SISTEMATIK BELGILARNI ANIQLASH - Turayeva Sabrina Kamoliddin qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada gulli o‘simliklar (Angiospermae) bo‘limiga xos bo‘lgan asosiy sistematik belgilar tahlil qilinadi. Gulli o‘simliklarning tuzilishi, ko‘payish tizimi, urug‘ va meva hosil qilishi, ikki xil sinfga (yopiq urug‘lilar: bir urug‘pallali va ikki urug‘pallalilar) bo‘linishiga asoslangan morfologik, anatomik va fiziologik xususiyatlari chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, ular boshqa o‘simliklar bo‘limlaridan farqlanuvchi evolyutsion va ekologik ustunliklariga ham e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari gulli o‘simliklar sistematikasini o‘rganishda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.