TURLI YOʻNALISHLARDA ILMIY TADQIQOTLARDA INKLYUZIV TAʼLIM MUAMMOLARINI OʻRGANISH - Oʻtanov Xondamir Joʻra oʻgʻli (Ustozlar uchun, 2025)
Ilmiy tadqiqotlarda inklyuziv ta’lim muammolarini o‘rganish, ta’lim tizimida barcha talabalar, shu jumladan, nogironligi bo‘lgan, o‘zgaruvchan ehtiyojlarga ega yoki boshqa ijtimoiy guruhlarga mansub bo‘lgan shaxslarni teng imkoniyatlar bilan ta’minlashga qaratilgan muhim bir yo‘nalishdir. Inklyuziv ta’limni tashkil etishda pedagogik, metodik, psixologik va ijtimoiy jihatlarni hisobga olish zarurati mavjud. Tadqiqotda inklyuziv ta’limni joriy etishning asosiy qiyinchiliklari, uning samarali amalga oshirilishi uchun zarur bo‘lgan resurslar, pedagogik malaka va innovatsion metodlarning roli tahlil qilinadi. Shuningdek, bu sohadagi ilmiy tadqiqotlar inklyuziv ta’limning turli darajalardagi tizimlarni optimallashtirish va sifatini oshirishga qaratilgan yangiliklarni kiritishga yordam beradi.