DISKURS TAHLILIDA PSIXOLINGVISTIK YONDASHUVLARNING KOGNITIV VA EMOTSIONAL ASOSLARI - Advisor Erkulova Feruza Melikuziyevna; Najmiddinova Gulnoza Shuhratjon qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Psixolingvistika til va psixologiya o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganadigan fan bo‘lib, nutq va matn idroki jarayonlariga kognitiv va emotsional omillarni jalb etadi. Ushbu maqolada diskurs tahlilida psixolingvistik yondashuvlarning o‘ziga xosligi yoritilib, matnni tushunishda kognitiv va emotsional komponentlarning roli tahlil qilinadi. Maqolada kontent-tahlil, tajribaviy usullar, psixologik testlar va kognitiv modellashtirish metodlari qo‘llanib, insonning psixologik holati va shaxsiy tajribasi diskursga ta’siri hamda til birliklarining ongda kodlanishi-dekodlanishini o‘rganishga bag‘ishlangan eksperimentlar haqida ma’lumot beriladi. Tadqiqot natijalari kognitiv-emotsional jarayonlarning til tushunishiga va nutq mazmunini eslab qolishga ta’sirini ko‘rsatdi. Xulosa va tavsiyalarda mazkur yondashuvlarning ilmiy va amaliy ahamiyati, hamda kelgusida qo‘llash imkoniyatlari muhokama qilinadi.