BOLALAR SEREBRAL FALAJI - Ibrohimova Gulruh Mansurbek qizi (Ustozlar uchun, 2025)
Bolalar serebral falaji — bu nevrologik buzilish bo‘lib, asosan bolaning bosh miyasi rivojlanishidagi nuqsonlar natijasida yuzaga keladi. Ushbu kasallik motor faoliyatining buzilishi, mushak tonusining o‘zgarishi va harakatlarning muvofiqlashmasligi bilan ifodalanadi. Serebral falaj ko‘pincha tug‘ruqdan oldingi, tug‘ruq vaqtidagi yoki tug‘ruqdan keyingi davrda miya to‘qimalarining shikastlanishi natijasida yuzaga keladi. Bu holat bolaning harakat qobiliyatiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi va uning kundalik hayotdagi mustaqilligini cheklaydi.