ИЖТИМОИЙ МУҲАНДИСЛИК ТЕХНОЛОГИЯЛАРИ ОРҚАЛИ ОЧИҚ МАЪЛУМОТЛАРНИ АНИҚЛАШ УСУЛЛАРИ - Турдиалиев Самандар (Ustozlar uchun, 2025)
Маълумотларнинг очиқ ва шаффоф бўлиши, ахборотларни йиғиш ва таҳлил қилиш жараёнларини такомиллаштиришда ижтимоий муҳандислик технологиялари муҳим роль ўйнайди. Ушбу тадқиқотда очиқ маълумотларни аниқлаш усуллари, уларнинг ижтимоий соҳадаги аҳамияти ва замонавий технологиялар орқали таҳлил қилиш имкониятлари муҳокама қилинади. Бундан ташқари, маълумотларнинг аниқ ва ишончли бўлишини таъминлаш учун зарур бўлган усуллар, шунингдек, уларнинг ижтимоий муаммоларни ҳал қилишдаги аҳамияти ёритилади. Яқинда ривожланган йўналишлардан бири сифатида маълумотларни йиғиш ва таҳлил қилишнинг инновацион воситалари, яъни робототехника, сунъий интеллект ва аналитик платформалар ишлаб чиқилиши кераклигини кўрсатади. Тадқиқотда фуқароларнинг ҳуқуқлари, шахсий маъмуриятнинг қонунийлигини таъминлашда ва жамиятда фаол иштирок этишда очиқ маълумотларнинг аҳамиятига алоҳида эътибор қаратилади.