MAHMUDXO‘JA BEHBUDIY VA UNING IZDOSHLARI - Avazbek Usmonov Samandar o'g'li (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy va uning izdoshlari ning milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni yoritiladi. Behbudiy ta’lim, matbuot, adabiyot va teatr orqali xalqni ma’rifat sari yetaklagan bo‘lsa, uning g‘oyalari Munavvar qori Abdurashidxonov, Abdulla Avloniy, Abdurauf Fitrat, Abdulhamid Cho‘lpon va Abdulla Qodiriy tomonidan davom ettirilgan. Shuningdek, jadidlarning islohotlari, jamiyatga ta’siri va qatag‘on davridagi taqdiri tahlil qilinadi. Maqola jadidchilik harakatining bugungi ahamiyati haqida ham ma’lumot beradi.