“ZAFARNOMA” ASARINING AMIR TEMURNING YURISHLARI VA ELCHILIK TARIXINI O‘RGANISHDAGI ROLI. - Nematova Zarnigor (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada Amir Temurning buyrug‘i bilan yozilgan muallifi Nizomiddin Shomiy bo‘lgan “Zafarnoma” asari va undagi ma’lumotlar qisqacha ko‘rib chiqiladi. Tug‘ilgan joyi Tabriz chekkasidagi Shanbi G‘ozon deb atalgan mavzeda deb taxmin qilinuvchi asar muallifi haqida ma’lumotlar juda oz bo‘lib uning eng yirik va tarix uchun juda kerakli asari “Zafarnoma”dir. Ushbu asar 1401\1402-yil apreldan 1405-yil bahorgacha bo‘lgan davrda yozilgan bo‘lib Sohibqiron asarni sodda, avom uchun ham tushunarli ammo o‘z davri uchun muhim bo‘lishi kerakligini buyurganligi muallif tomnidan asarda ta’kidlangan. Ushbu maqolada asar tarix va siyosatda nechog‘liq muhimligi yoritib berilgan. Amir Temur hayoti va faoliyatini o’rganish, undan amaliy foydalanish hozirgi davr uchun ham muhimligi albatta aniq va ravshandir.