GIDROSTATIK BOSIMNING TABIATDA VA TEXNIKADA AHAMIYATI - Hojiyeva Gulnoza Chorshanbeyevna; Meliqulov Murodbek To`ychiyevich (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada gidrostatik bosimning tabiiy jarayonlar va texnik sohalardagi ahamiyati keng yoritilgan. Gidrostatik bosimning nazariy asoslari, jumladan, Paskal va Arximed qonunlari orqali uning fizik mohiyati tushuntirilgan. Texnik sohalarda gidrostatik bosimdan foydalanish misollari sifatida gidrotexnika inshootlari, gidravlik mashinalar, suv ta’minoti tizimlari, tibbiyot va zamonaviy texnologiyalardagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqilgan. Maqolada zamonaviy ilmiy tadqiqotlar va innovatsion yondashuvlar asosida gidrostatik bosimdan samarali foydalanish yo‘nalishlari ham tahlil qilingan. Ushbu maqola gidrostatik bosimning nazariy va amaliy jihatlarini chuqur o‘rganishga xizmat qiladi hamda ilmiy-tadqiqot isuchun foydali manba bo‘lib xizmat qilishi mumkin.