ELEMENTAR ZARRALARNING G‘AROYIBLIK XOSSALARINI O‘QITISH METODLARI - Sodiqova Mavluda; Satorova Ziyoda (Ustozlar uchun, 2025)
G‘aroyiblik - bu elementar zarralar va ularning o‘zaro ta’sirlarini tasvirlaydigan xususiyatlardan biri bo‘lib, u kvarklarning o‘ziga xos xususiyatidir. G‘aroyiblik, ayniqsa, strangely quark (s-quark) bilan bog‘liq bo‘lib, u yuqori energetik jarayonlarda yoki hadronlar tarkibida paydo bo‘ladi. Strangely quark o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib, uning zaryadi −1/3 va massa o‘rtacha 100 MeV (megaelektronvolt) atrofida bo‘ladi. Strangely quarkning o‘zi oddiy quarklarga qaraganda ko‘proq g‘aroyib xususiyatga ega, shuning uchun bu tushuncha "g‘aroyiblik" deb nomlangan.